T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KÜTAHYA / MERKEZ - Devlet Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı

 

YİYECEK - İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

 

TANIMI

Yiyecek ve içecek hizmetleri alanı otel, restoran, kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları, gibi yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hâle getirilip müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır.

 

MUTFAK


Tanımı: Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. 
Amacı: Aşçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

PASTACILIK


Tanımı: Pastane mutfağı araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun pastane ürünlerini yapma süsleme 
ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim
verilen daldır.
Amacı: Pastacılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

SERVİS


Tanımı: Servise hazırlık, servis yapma, hesabın takdimi ve tahsili yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. 
Amacı: Servis elemanlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek 
amaçlanmaktadır.

 

BAR


Tanımı: Bar hazırlıkları ve düzenini sağlama, içecek hazırlama ve servisini yapma, hesabın takdimi ve tahsili yeterliklerini kazandıracak eğitim ve öğretim verilen daldır. 
Amacı: Barmen/barmaid mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır. 

 

HOST- HOSTESLİK 


Tanımı: Otobüs, tren ve havayollarında seyahat öncesi, sonrası ve seyahat
sırasındaki yolcu/müşteri hizmetlerini ve servis hizmetlerini yapma yeterliklerini 
kazandıracak eğitim ve öğretim verilen daldır. 
Amacı: Hosteslik mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek
amaçlanmaktadır.

 

Bölümde başarılı olmak için gereken özellikler, ilgi ve yetenekler: 
• Yiyecek-içeceklerle ilgili konulara ilgi duyan, 
• Bedence güçlü ve sağlıklı, 
• Tat ve koku alma duyumları gelişmiş, 
• Temiz, titiz, dikkatli, sorumluluk sahibi, 
• Eli çabuk, hızlı hareket edebilen, 
• Bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip, 
• İş güvenliğine dikkat eden, 
• Dışa dönük, insanlarla iyi iletişim kurabilen, insanların istek ve duygularını anlayabilen, 
• Meslekî eğitim almış kimseler olması gereklidir.


Dünyada ve ülkemizde hızlı bir gelişim ve değişim gösteren yiyecek içecek hizmetleri sektörü önemli bir istihdam alanı hâline gelmiştir. Bu alanda; rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için sektörün istediği yeterlilikleri kazanmış, dünya standartlarında hizmet verecek kaliteli insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.

 

Yiyecek içecek hizmetlerinin sunulduğu yerlerde, besinlerin hazırlanması ve servisinde görevli olan personelin yiyecek üretim hijyeni konusunda eğitimli ve bilgili olması hem hizmet verilen yerin kalitesi ve sürekliliği hem de tüketici sağlığının korunması açısından çok önemlidir. Bu ve benzeri nedenler kaliteli ara kademe insan gücünü yetiştirmeyi zorunlu hâle getirmiştir. 


Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.

              

       Bu programı tamamlayan öğrenciye;

•        Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda “meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları” konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma,

•        Beslenme ilkeleri ve hijyen ile ilgili işlemleri yapma,

•        Temel yiyecek üretimi ve servisi ile ilgili işlemleri yapma ile ilgili ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra;

 

•        Mesleki yabacı dili kullanma,

•        Aşçılık ve servis atölyesi dersinde sıcak ve soğuk soslar, et yemekleri, pilavlar kurubaklagil yemekleri, makarnalar, tatlılar, modern ve klasik usullerle servis, yiyecek içecek işletmelerinde konuk döngüsü, oda servisi yapma,

•        Sebze yemekleri, balıklar ve su ürünleri, salatalar, hamur ürünleri, açık büfe, dolma ve sarmalar, çikolata ve fondü yapma,

•        Yiyecek içecek hizmetlerinde organizasyonu yapma ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.


Staj durumu 
Her okul, İşletmelerde Beceri Eğitimi dersinin içeriğini, ağırlıklı olarak dala ait modüller olmak üzere, bölgesel özellikler ve sektörün beklentilerini yansıtacak modüllerden oluşturur. Ancak bölgesel özellikler ve sektör beklentilerini yansıtacak modüller programda yer almıyorsa, yeni modül içerikleri hazırlanarak programa eklenir. Dersin içeriği; sektör temsilcileri, okuldaki koordinatör öğretmenler ve alan öğretmenlerinin kararı ile planlanarak uygulanır.

İSTİHDAM ALANLARI

       Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

•            Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde,

•            Pastanelerde,

•            Kurum mutfaklarında,

•            Kafeterya ve restoranlarda,

•            Yemek fabrikalarında,

•            Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde,

•            Fuar/kongre, otobüs/tren, havayollarının yer hizmetleri ve uçaklarda çalışabilirler.

 

YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞ

Diploma almaya hak kazanan öğrenci, Yiyecek İçecek Hizmetleri alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksek okuluna sınavsız geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.

 

Yiyecek İçecek Hizmetleri

Öğretim Programları

Öğretim Süresi

ÖN LİSANS

AŞÇILIK

2

GIDA TEKNOLOJİSİ

2

İKRAM HİZMETLERİ

2

KÜLTÜREL MİRAS VE TURİZM

2

OTOBÜS KAPTANLIĞI

2

SİVİL HAVACILIK VE KABİN HİZMETLERİ

2

TURİST REHBERLİĞİ

2

TURİZM ANİMASYON

2

TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ

2

TURİZM VE SEYAHAT İŞLETMECİLİĞİ

2

 

 

 

Yiyecek İçecek Hizmetleri

Öğretim Programları

Öğretim Süresi

LİSANS

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

4

GASTRONOMİ

4

KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ

4

KONAKLAMA VE TURİZM İŞLETMECİLİĞİ

4

SEYAHAT İŞLETMECİLİĞİ

4

TURİZM İŞLETMECİLİĞİ

4

TURİZM VE OTELCİLİK

4

TURİZM REHBERLİĞİ

4

YİYECEK İÇECEK İŞLETMECİLİĞİ

4

 

Yüksekokul ve üniversiteden mezun olacakların unvanı, çalışma alanları ve iş bulma olanakları 

Yüksekokuldan mezun olanlar tekniker unvanıyla anılmakta ve yine sektörde kendini geliştirdiği sürece profesyonel çalışma koşullarına ulaşabilmekte, ayrıca memur alımlarında da lise mezunlarına göre daha avantajlı durumda olmaktalar. Hizmet sektöründe marketler, yemek fabrikaları, pastaneler vb. yerlerde de kalite kontrol elemanı olarak çalışabilir, ayrıca Teknik Liselerde ve Kız Meslek Liselerinde branş öğretmenliği yapabilmekteler.

 

Atölyemizden ve okulumuzda yapılan çalışmalardan birkaç fotoğraf:

 

 03-04-202403-04-202403-04-202403-04-202403-04-202403-04-202403-04-202403-04-202403-04-202403-04-202403-04-202403-04-202403-04-202403-04-202403-04-202403-04-202403-04-202403-04-2024

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.01.2014 - Güncelleme: 03.04.2024 10:49 - Görüntülenme: 3613
  Beğen | 7  kişi beğendi